ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Όταν η ηλεκτρική ενέργεια εγκαταλείπει τον σταθμό παραγωγής ενέργειας, πρέπει να δοθεί μεγάλη ώθηση για να κάνει το μακρύ ταξίδι στο σχολείο ή στο σπίτι μας. Αυτό γίνεται σε υποσταθμό πλέγματος με τη χρήση ενός «βηματικού μετασχηματιστή», ο οποίος αυξάνει την τάση από 25.000 V σε 400.000 V.

Η αύξηση της τάσης αποτρέπει την απώλεια υπερβολικής ποσότητας ενέργειας ως θερμότητα, η οποία μπορεί να συμβεί καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα κάνει το ταξίδι του. Στις πόλεις τα καλώδια αυτά είναι συχνά θαμμένα υπόγεια, αλλά στην ύπαιθρο θα δούμε συνήθως τα καλώδια που κρέμονται από γιγάντιους πυλώνες.

Καθώς ο ηλεκτρισμός πλησιάζει τον προορισμό του, η τάση πρέπει να μειωθεί σε ένα ασφαλέστερο επίπεδο για να το χρησιμοποιήσουμε. Σε σχολεία/σπίτια, αυτό είναι 220 βολτ. Η τάση χαμηλώνει μέσα σε έναν υποσταθμό χρησιμοποιώντας έναν «μετασχηματιστή βαθμίδων» - το αντίθετο από ένα μετασχηματιστή βηματισμού που χρησιμοποιείται στην αρχή του ταξιδιού.

Τέλος, το ηλεκτρικό ρεύμα ταξιδεύει κατά μήκος καλωδίων σε όλα τα σημεία τροφοδοσίας δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ανάβουμε τα φώτα, να παρακολουθούμε τηλεόραση, να παίζουμε στον υπολογιστή ή να φορτίζουμε το κινητό μας τηλέφωνο!

Ένα εκπαιδευτικό βίντεο μικρού μήκους με θέμα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία.

Τα μέλη της ενεργειακής ομάδας μετά τη θεωρητική παρουσίαση του ταξιδιού της ηλεκτρικής ενέργειας, την προβολή του παραπάνω βίντεο και τη συζήτηση γύρω από τα πλεονεκτήματα   και τα μειονεκτήματα σχετικά με τις συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προχώρησαν στη συμπλήρωση των παρακάτω φύλλων εργασίας: